Érseki köszöntő

Az emberek jönnek, néhány fotót készítenek, majd egy kis kikapcsolódás után már mennek is. A modern tömegturizmus nagyjából így írható le. Ez nem feltétlenül rossz, de ezzel a felfogással a Veszprémi Főegyházmegyében nem elégedhetünk meg. Mi ennél többet szeretnénk. Nem titkoljuk, hogy az Érseki Turisztikai Központ tevékenységének is összhangban kell állnia az egyház legfőbb céljával, az örömhír terjesztésével. 

Mindent ennek a célnak rendelünk alá, és minden turisztikai szolgáltatásunk ebből a célból vezethető le. Természetesen a lelki igények elsődlegességét szem előtt tartva, igyekszünk a legmagasabb turisztikai színvonalat nyújtani a turistáknak, zarándokoknak, érdeklődőknek egyaránt. A Veszprémi Főegyházmegye területén ugyanis számos lehetősége van a kikapcsolódásra vágyóknak. Gondoljunk csak a Balaton-felvidék természeti szépségeire, vagy éppen az épített környezet remekműveire. Ezek közül méltán kiemelkedik a veszprémi vár, amely megújítása teljesen csak 2025-re készül el, ugyanakkor már most látogathatók a Szent Mihály Főszékesegyház, a Körmendy Ház, a Biró-Giczey Ház és az Érseki Palota egyes terei.

A turistákat szeretettel várjuk a szentmiséken,  a sisakos túrákon és orgonakoncerteken, de az ide látogatók megcsodálhatják a Veszprém városára nyíló kilátást Szent István és Boldog Gizella szobrának szomszédságában, megkóstolhatják a Veszprémi Érseki Pincészet borait, vagy éppen a Gizella Kávézóban kapható finom olasz kávét. Mindezt egy olyan környezetben, ahol több mint ezer éve van jelen a kereszténység.

Dr. Udvardy György
veszprémi érsek

hu_HU