Házirend

Tisztelt Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy Ön a Veszprémi Várnegyed területén található kiállítási, látogatható egységekbe történő belépésével a házirendben foglalt szabályokat elfogadja, valamint tudomásul veszi, hogy köteles az intézmény munkatársai és biztonsági szolgálata által közölt utasításokat, esetleges korlátozásokat, figyelmeztetéseket figyelembe venni és követni.

A kiállítótereket, kiállításokat, illetőleg az ott megrendezésre kerülő rendezvényeket mindenki saját felelősségére látogathatja.

Kérjük, a fenntartó, Veszprémi Érsekség által elvárt viselkedési szabályokat itt léte alatt szíveskedjen szem előtt tartani.

A Veszprémi Várnegyed területén található épületek, szobrok műemlékvédelem alatt állnak, kérjük, látogatása alatt legyen tekintettel erre, és óvjuk együtt értékeinket!

BELÉPÉS

A Veszprémi Várnegyed területén történő tartózkodás ingyenes Mindenki számára (kivétel fizetős rendezvények esetén). 

A különböző túráinkon, tárlatvezetéseinken való részvétel regisztrációhoz kötött. 

Kérjük, a zárt terekben csak magát egészségesnek érző, fertőző betegség jeleit nem mutató személy lépjen be, így vigyázva egymásra.

ÁLTALÁNOS MAGATARTÁSI SZABÁLYOK

Az épületek személyzetének joga van megtagadni a belépést azon személyektől, akik:

  • alkoholos, vagy bódult állapotban vannak 
  • ápolatlan, hiányos öltözékben szeretnének belépni (kiemelt figyelemmel szakrális tér látogatása esetén: nőknek vállat takaró felsőrész és térdig érő szoknya, férfiaknak vállat takaró póló és térdnadrág a minimum viselet), vagy önkényuralmi jelképeket ábrázoló öltözetet viselnek.
  • viselkedésükkel zavarják a többi látogatót.

A látogatás során (kül- és beltéren egyaránt) tilos a többi látogató, rendezvényen résztvevő személy biztonságát, valamint az épületek vagyonát, kiállítási vagy használati tárgyait veszélyeztető módon, közerkölcsöt sértő módon viselkedni.

Kérjük, látogatása alatt kerülje a hangos, feltűnő beszédet és mobiltelefon használatot, hogy a többi látogatót ne zavarja. Emellett az épületekben, kiállítóterekben telefonját szíveskedjen kikapcsolni, vagy lenémítani és beszélgetésre nem használni.

Kérjük, óvja az épületek, szobrok épségét, hogy a később idelátogatók is élvezhessék őket. Tilos őket, rongálni, nem rendeltetésüknek megfelelően használni.

Mindenki köteles egyéni látogatása alkalmával a kiállított eszközöket rendeltetésüknek megfelelően használni és az előírásokat betartani, a vezetett túrák, séták alkalmával pedig a vezető instrukcióit betartani. Ellenkező esetben megtagadhatják az egyéni látogatást, valamint a túrán, sétán való további részvételt.

Szemetelni tilos! Kérjük, a keletkezett hulladékot a kihelyezett gyűjtőedényekbe szíveskedjen elhelyezni.

A Veszprémi Érsekség fenntartásában álló épületek esetében bármilyen rendezvény (kiállítás, előadás, kereskedelmi célú esemény) csak a fenntartó előzetes, írásos engedélyével tartható meg.  

Az épületek belső tereiben tilos a dohányzás, elektromos cigaretta használata. Dohányozni csak a kijelölt helyen lehet.

Az épületek látogatása alkalmával csak a kijelölt helyen van lehetőség étel, ital fogyasztására, a helyben vásárolt termékekből.

KÜLÖNLEGES SZABÁLYOK A SZÉKESEGYHÁZBAN

A Szent Mihály Főszékegyház felszentelt, liturgikus tér, ahol szívesen látjuk a turistákat, azonban a szertartások zavartalanságának érdekében kérjük az alábbi szabályok betartását: 

Szentmise és egyéb szertartás alatt a templomokban szünetel a turistaforgalom. A szertartáson való részvétel alatt kérjük a vonatkozó illemszabályok (megfelelő öltözet, csend, hívek nyugalmának zavartalansága) betartását, de a szentmisén való részvételre természetesen mindenkit szeretettel várunk.

Keresztény liturgikus térbe férfiak fedett fővel nem léphetnek be, ezért kérjük a sapkát, kalapot szíveskedjenek a bejáratnál levenni! A templomba minden esetben csak illő és mértéktartó öltözetben szabad belépni: áttetsző, erősen kivágott, kihívó, illetlen öltözetben senki nem tartózkodhat a szakrális térben.

LÁTOGATÁSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Nyitvatartás:

2024. július 18 – 2024. december 30-ig
Hétfő: zárva

Kedd – csütörtök: 17:00-19:00

Péntek: 17:00-20:00

Szombat: 10:00-20:00

Vasárnap: 10:00-18:00 óra

(Ünnepi időszakok idején változó nyitvatartás lehetséges, melyről weblapunk főoldalán adunk tájékoztatást.)

ZÁRÁSI REND

A kiállítótereket zárás előtt mindenkinek el kell hagynia.

TÁRLATVEZETÉS

Az épületek bemutatására irányuló tárlatvezetést csak az erre kijelölt személyek tarthatnak. Amennyiben erre igény tartanak, a következős elérhetőségen érdeklődhetnek vagy az online jegyvásárlási felületen regisztrálhatnak túráinkra: 

Email: turizmus@veszpremiersekseg.hu
Telefon: +36/20/560 2010

Épületlátogatás Munkabiztonsági Előírásai

  1. A WIP’23 túrán csak előzetes regisztrációt követően, a biztonságos tartózkodásra vonatkozó tájékoztató meghallgatása és megértése után, kizárólag saját felelősségre lehet részt venni.
  2. Az útvonal építési munkaterületeken vezet keresztül. Kérjük fokozott óvatossággal közlekedjenek és kövessék a tárlatvezető utasításait!
  3. A WIP’23 programon a javasolt ruházat: kültéri időjárásnak megfelelő, kényelmes, sportos, meleg öltözet és csúszásmentes lábbeli, lehetőleg bakancs. Védősisakot és láthatósági mellényt biztosítunk. A Túrán kiosztott egyéni védőeszköz használata kötelező!
  4. A kivitelezői területen csak kísérővel tartózkodhatnak! A vezetett túra után a kivitelezői területet el kell hagyni!
  5. Kérjük, csak a kijelölt útvonalon közlekedjenek! Elkerített, lezárt területre menni szigorúan tilos!
  6. A bejárandó útvonalon botlás-, csúszásveszélyes szakaszok is találhatóak. Ezeken a részeken fokozott óvatossággal kell közlekedni!
  7. A villamos berendezésekhez, lámpákhoz, vezetékekhez nyúlni szigorúan TILOS!
  8. A kivitelezői területen TILOS a dohányzás! Dohányozni kizárólag az építési területen kívül, a kijelölt helyeken szabad!
  9. Az állványon egyszerre maximum 15 fő tartózkodhat! Az állványról kihajolni TILOS!

KORLÁTOZÁSOK

Az egyes épületek belső és külső tereiben tartózkodó látogatók száma a hatályos tűzvédelmi és járványügyi jogszabályi előírások alapján korlátozható. Ennek ellenőrzésére szolgálhat jegy, karszalag, vagy más, ami alapján a létszám ellenőrizhető. Amennyiben a látogatók száma meghaladja a maximumot, úgy a jelenlévő munkatárs megkérheti a látogatót a helyszín elhagyására.

LÁTOGATÁS KISGYERMEKKEL

14 év alatti gyermekek csak nagykorú kísérővel látogathatják a kiállításokat, rendezvényeket.

A kiállítási területekre 2 év alatti gyermekek kizárólag babakocsiban, vagy a testre rögzített hordozóban vihetők be.

Pelenkázó helyiség és családi mosdó a Biró-Giczey Házban található.

Szoptatásra kijelölt helyet a megújulás alatt nem tudunk biztosítani.

HIGIÉNIA

Az épületekben szelektív hulladékgyűjtés valósul meg, ezért mindenki köteles az általa keletkezett hulladékot a megfelelő tárolókba helyezni.

Az épületek takarítása folyamatos, de minden látogató köteles a tőle elvárható módon a tisztaság fenntartására. A közösségi területek, mosdók használata alkalmával szükséges a kulturális intézmény látogatásának íratlan szabályait betartani.

Amennyiben a látogató nem tartja be az alapvető szabályokat, felszólítható az épület elhagyására.

CSOPORTOS ÉS CSALÁDI LÁTOGATÁS

Csoportos látogatás alkalmával a csoportot vezető tanárt, illetve szülőt terheli a felelősség, hogy a látogatás ideje alatt a házirendben foglaltakat mindenki maradéktalanul betartsa. 

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van csoportos vezetést kérni.

AKADÁLYMENTESSÉG

A várnegyed egyes épületei ideiglenesen akadálymentesen megközelíthetők.

A Biró-Giczey Házban lift működik, mellyel az 1. és 2. emeleti kiállítótér elérhető.

KUTYÁVAL TÖRTÉNŐ LÁTOGATÁS

Örömmel vesszük a házikedvencek látogatását is, ennek érdekében itató edény és gyűjtőzacskó került kihelyezésre a Biró-Giczey Ház udvarán.

Amennyiben segítő állattal, vakvezető kutyával érkeznek, természetesen a látogatás teljes ideje alatt, a jogszabályhoz igazodva, az állat is gazdájával tarthat.

KERÉKPÁRRAL TÖRTÉNŐ ÉRKEZÉS

A kerékpárral érkező vendégek a Biró-Giczey Ház udvarán helyezhetik el kerékpárjukat.

TÁRGYAK BEHOZATALA, TÁROLÁSA

Az épületekbe, rendezvényekre behozott vagyon- és értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk.

Nagy méretű tárgyakat (bőrönd, roller, gördeszka), melyek akadályozzák a közlekedést, tilos behozni az épületekbe. Ezek tárolását azonban nem tudjuk biztosítani. 

A kiállítóterekbe vizes ruhákban belépni tilos, ezért kérjük, mérettől függetlenül a nedves kabátokat is a tárolóban hagyni szíveskedjenek.

Állatot (segítő állat, vakvezető kutya kivételével) az épületek nem kijelölt területeire tilos behozni. Emellett egyéb, az életre, testi épségre, egészségre vagy műtárgyakra veszélyes tárgyat, anyagot, tűz- és robbanásveszélyes anyagot is szigorúan tilos a Várnegyed területére vinni.

Étel és ital fogyasztása a kijelölt helyeken kívül tilos.

Az épületek területén elhagyott értéktárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni. A megtalált tárgyakat korlátozott ideig, 30 napig őrizzük, utána megsemmisítjük (hulladékkal elszállításra kerül). A névvel, elérhetőséggel rendelkező talált tárgyak tulajdonosait megpróbáljuk értesíteni, de amennyiben 30 napig nem jelentkezik, tárolását tovább nem áll módunkban vállalni.

A Várnegyed területén, a látogatás ideje alatt elhelyezett tárgyakért (pl. kismotor, roller, futóbicikli) nem vállalunk felelősséget.

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK, KAMERARENDSZER

A kiállítóterek, műtárgyak őrzését teremőrök végzik, akik munkáját biztonsági őrség segíti.

A műemlék-épület, a műtárgyak és a látogatók, valamint az épületben dolgozók biztonsága érdekében a Veszprémi Várnegyed érsekségi területén videokamerás megfigyelő-, képrögzítő rendszer működik a hatályos adatvédelmi jogszabályok, valamint a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény alapján. A felvételeket a kifüggesztett és a weboldalon megismerhető Adatvédelmi tájékoztatónkban és a jogszabályokban meghatározott módon és ideig tároljuk. 

A látogatással az épületek tereibe belépve minden magánszemély hozzájárul ahhoz, hogy biztonsági kamerarendszeren keresztül róla felvétel készüljön és ezen felvételeket, illetve az azon található személyes adatait (képmását) az Érsekség – a biztonsági célok érdekében, az ahhoz szükséges minimális ideig, az adatvédelemre vonatkozó szabályok betartásával – kezelje.

Az épületek és azok helyiségeinek befogadóképessége – a mindenkori tűzrendészeti szabályokra is figyelemmel – korlátozott. Emiatt amennyiben az egyes rendezvények látogatóinak száma eléri a befogadóképesség felső határát, a látogatás szabályos és biztonságos garantálása érdekében az épületekbe több vendég nem léphet be („teltház”). A létszám maximálásának oka jogszerű biztonsági intézkedés, így az oda be nem jutó látogatók kártérítési vagy egyéb igénnyel nem élhetnek.

Rendkívüli esemény (pl.: természeti katasztrófa, tűz, bombariadó stb.) során az Érsekség munkatársai megtilthatják vagy beszüntethetik a látogatást a személyes biztonság megőrzése érdekében.

ADATKEZELÉS

A látogatásra vonatkozó, a látogatók személyes adataikat érintő adatkezelés részletes feltételeit tartalmazó Adatvédelmi Tájékoztatót megtekinthetik a honlapunkon, a vonatkozó menüpont alatt.

KÉP-, HANG- ÉS VIDEÓFELVÉTELEK

Kép-, hang- és videofelvételek készítése és felhasználása

A Veszprémi Várnegyed területén, illetve az Érsekség által szervezett nyilvános programokon kép-, hang-, illetve videofelvételek készülhetnek, amelyeken látogatói minőségében bármely látogató feltűnhet. A kép-, hang- illetve videofelvételekkel kapcsolatos személyes adatok kezelésének részletes feltételeit tartalmazó Adatvédelmi Tájékoztatót honlapunkon, az erre vonatkozó menüpontban megismerhetik.

Fényképezés, videofelvétel készítés a látogatók által magáncélú felhasználásra.

Fénykép és videófelvétel készítése a látogatóterekben kizárólag más látogatókat nem zavaró módon, a kiállítási terekben elhelyezett műtárgyak és installációk tekintetében pedig kizárólag a szerzői jogi szempontból szabad felhasználásnak minősülő esetekben lehetséges. A kiállítási területeken vakut, fényképezőállványt, illetve szelfibotot használni tilos. Minden látogató által készített felvétel csak személyes célra használható, kereskedelmi vagy egyéb haszonszerzési célú felhasználásuk csak az Érsekség előzetes írásbeli engedélyével lehetséges (irodavezeto@veszpremiersekseg.hu). 

Ettől eltérő fényképekre és videófelvételekre vonatkozó használat, például publikálás vagy kereskedelmi forgalomba hozatal nem megengedett.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS

A Biró-Giczey Házban elsősegélynyújtó hely került kialakításra. Amennyiben egy látogató testi épsége sérül, vagy rosszul lesz, kérjük, azt azonnal jelezze az Érsekség egy munkatársa felé, aki szükség esetén az érintett személyt az elsősegélynyújtó helyre kíséri, ahol kisebb sérülés ellátására egészségügyi doboz áll rendelkezésre.

Látogatás alatt történő baleset esetén jegyzőkönyvet veszünk fel, melyről az intézmény azonnal tájékoztatja az Országos Mentőszolgálatot.

DOHÁNYZÁS

Az épületek egész területén tilos a dohányzás.

Dohányozni az épületeken kívül, kijelölt területen lehetséges. Az épület teljes területére a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény rendelkezései érvényesek.

RENDKÍVÜLI ESEMÉNY ESETÉN ELVÁRT MAGATARTÁS

Rendkívüli esemény (pl. természeti katasztrófa, tűz, bombariadó, stb.) esetén a látogatók kötelesek betartani az épületek munkatársainak utasításait, valamint a kiürítési tervben szereplő előírásoknak megfelelően viselkedni.

A HÁZIREND MEGSÉRTÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI

Az a látogató, aki jelen Házirendet megsérti, figyelmeztetés után meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható az épületekből, a rendezvények látogatása megtiltható, illetőleg ellene hatósági eljárás is indítható. A Házirend megszegéséből fakadó károkért a házirendet megszegő (vagy a házirendet megszegő személyért felelős) személy felel. Amennyiben a Házirend megszegése egyben jogszabálysértést is jelent, a Házirendet megszegő (vagy a Házirendet megszegő személyért felelős) személy viseli a jogszabályi felelősséget, őt terhelik az esetleges jogszabályi szankciók.

A Házirendet sértő látogató köteles az illetékes munkatárs vagy a biztonsági őr felhívására az épületet haladéktalanul elhagyni, ennek hiányában a biztonsági őr jogosult a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvényben meghatározott intézkedéseket alkalmazni, és a látogatót az épületből kivezetni.

Kellemes időtöltést kívánunk és köszönjük együttműködésüket a szabályok betartásában!

Veszprém, 2023. május 11.

hu_HU