Érseki Pincészet

A Veszprémi Érsekség 13. század óta dokumentálhatóan foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel.

Egészen pontosan 1277-ben jutott hozzá az akkori püspök, Kőszegi Péter
(1275–1288) a Mindszentkálla területén lévő birtokhoz (Püspök-domb). Jelenleg 4 hektáron termesztenek itt szőlőt.

A Balaton-felvidéki borvidékhez tartozó Mindszentkálla termőtalaja változatosan sokszínű, mivel főleg vulkanikus eredetű alapkőzeten képződött a talaj. Ennek köszönhetően az itt készített fehérborokra (Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Olaszrizling) jellemző az egyedi savszerkezet, a sós, minerális íz, a gyümölcsösség és a selymesség.

A vörösborokra (Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Grenache, Monastrell) az extrán gyümölcsösség és az illatában gazdag fűszerezettség jellemző.

A 20. század elején az érsekség szőlőbirtokai egy felsőörsi területtel bővültek, amely azóta is folyamatos művelés alatt áll. A Balatonfüred–Csopaki borvidékhez tartozó terület szőlőfajtái: (fehér) Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Olaszrizling, (vörös) Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc.

A birtoktesteken egy-egy présházban, hagyományos módszerekkel készítik a borokat, de a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével. A felsőörsi termővidékről is csodás látvány, óriási panoráma nyílik a Balatonra.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett borversenyen, a 2021-es Sauvignon Blanc, és a szintén 2021-es Olaszrizling borok arany minősítést kaptak 2022-ben. Az Érseki Pincészet termékei a várban is kaphatók.

hu_HU